Disputen

Sociale Media Heerendispuut Vinolentus

VINOLENTUS

LANGZAAM DOOR DE WIJN MET VINOLENTUS

Eens was er Leeuwarden en dat is er nog steeds.
Een stad met allure, een lichtbruisende studentenstad in opkomst en een plek waar menig student prima zijn weg tussen studie en jolijt vindt en vond. Dit ‘bescheiden’ studentenleven moet voor vele studerenden hebben voldaan, maar in 1988 dacht een select groepje prominenten daar net even anders over. Studeren in een stad als deze was al mooi, maar moest nog vele malen mooier kunnen! En beter! En geiler!
De Heeren bedachten dan ook al snel dat het tijd was om het Leeuwarder studentenleven naar een hoger plan te tillen en op 21 december 1988 was Heerendispuut Vinolentus een feit. En daarmee het eerste en oudste dispuut van de Friesche hoofdstad. 

Vinolentus, een naam die zoveel betekent als ‘langzaam door de wijn gaan’ of ‘tot dronkenschap geneigd zijn’, heeft in de loop der jaren een naam gekregen binnen studentikoos Leeuwarden die zijn weerga niet kent. Waar ons dispuut de weg baande zijn sindsdien vele clubjes gekomen en vaak ook weer gegaan en vandaag de dag mag studentikoos Leeuwarden zich dan ook verblijden met een groot aantal clubjes dames en heren die ons voorbeeld volgden. 
 

LEDEN

Vinolentus kan veel verschillende studenten tot zijn leden rekenen. Heeren die stuk voor stuk individuele en intellectuele kwaliteiten bezitten. Heeren die weten hoe de vork in de steel zit, of anders gezegd: “Hoe de kurk uit de fles dient te komen”. Maar allen met gezamenlijke interesses en doelen, welke zich uiten in de geest van het dispuut. Vinolentus, toonaangevend in Leeuwarden, geeft haar de leden alle ruimte en steun om zich volledig te ontplooien in de tijd dat zij actief zijn als student, maar ook daarna. Een dispuut waarvan de leden verantwoordelijkheid dragen en vele zaken regelen, maar die ook weten wanneer de tijd voor ontspanning daar is en hoe die optimaal ingevuld dient te worden. 
 

STUDENTENVERENIGINGEN

Vanaf de oprichting was Vinolentus geliëerd aan studentenvereniging Medusa. Toen deze al vrij snel stopte met bestaan, besloten de Heeren van Vinolentus om A.S.V.L. Sempiternus Vitae Modus Noster op te richten, waar zij nog steeds resideren. Nog altijd spekken onze leden avond aan avond de Sociëteitskas en staan zij Sempiternus bij waar nodig. Vinolentus is vanaf de oprichting van de vereniging altijd nauw betrokken bij de gang van zaken en ieder jaar bekleden we diverse functies in het bestuur en de commissies.


Sociale Media Heerendispuut Non Solum

HEERENDISPUUT NON SOLUM

Non Solum. Vrij vertaald; NIET ALLEEN! Dat is waar het Heerendispuut Non Solum voor staat! Zie je er één, zie je ze allemaal! Wanneer je begint met studeren in Leeuwarden komt er een hoop op je af, je studie, de nieuwe stad en het studentenleven! Non Solum behoort daar ook toe. Al bijna 25 jaar lang sinds haar oprichting op 1 januari 1990 is Heerendispuut Non Solum het meest toonaangevende dispuut van Leeuwarden! Non Solum is voor ons de mannelijke student de ideale combinatie tussen je studie en het studentenleven en dit werpt zijn vruchten af. Wij doen namelijk wat we willen en niet wat we moeten! Studeren doen wij voor onze toekomst, aan de bar zitten met elkaar ook, met elkaar geven wij dan ook ludieke feesten in onze stamkroeg of op de vereniging! Geloof ons, de vrienden die jou in je studietijd helpen, helpen je voor de rest van je leven!


Sociale Media Damesdispuut Imperatrix

DAMESDISPUUT IMPERATRIX

De Dames van Damesdispuut Imperatrix staan al bijna 25 jaar voor gezelligheid, zelfontplooiing en vriendschap voor het leven. Dit bereiken we door het organiseren van vele geslaagde feesten en activiteiten, het vervullen van (bestuurs-) functies binnen ons dispuut en natuurlijk onze mooie vereniging, Sempiternus, en de vele mooie momenten die we met elkaar delen. 

We zorgen al vanaf 15 juni 1991 voor leven in de brouwerij binnen studentikoos Leeuwarden. Het is daarom vanzelfsprekend dat Imperatrix Frisiae per Gratias als Friese Heerseressen met Gratie vertaald wordt. Met meer dan 45 dames zullen wij altijd het maximale uit onze studententijd blijven halen. 

Met onze groen, zwart, gouden truien zijn we duidelijk herkenbaar op Sempiternus, waar we graag onze drankjes drinken en onze contacten binnen de vereniging onderhouden. Natuurlijk doen we dit niet alleen op de vereniging, maar ook bij onze sponsoren Café de Ouwe Stoep en Bar Bascule. 

Wil je ons graag beter leren kennen? Zoek ons gerust een keer op of kijk op onze site www.imperatrix.nl en drink een drankje met ons mee!


Sociale Media Damesdispuut AGAI

DAMESDISPUUT A.G.A.I.

Abio Genesis Ad Infinitum; omdat studeren de tijd van je leven behoort te zijn! 

Studeren kan spannend, leuk en verrassend zijn. Met A.G.A.I. is dit een feit. Want naast studeren is er bij A.G.A.I. vooral tijd voor feestjes, bestuursfuncties, gezelligheid, het ontmoeten van interessante en minder interessante mensen, mannen, het organiseren van allerlei activiteiten, heel veel lol en natuurlijk vriendschap voor het leven. 

A.G.A.I. staat voor Abio Genesis Ad Infinitum. Het is een naam met twee betekenissen. De verklaring voor Abio Genesis Ad Infinitum luidt in het Latijn: "Spontane Generatie Tot in het oneindige".
In het Grieks betekent de afkorting A.G.A.I.: "Werelds". Dat deze twee betekenissen voor het mooiste Damesdispuut opgaan, blijkt wel uit de samenstelling van ons dispuut en onze naar buiten georiënteerde karakters. 

Naast de vele gezellige avondjes en ontmoetingen steken we veel tijd in de organisatie van tal van activiteiten waaronder het jaarlijkse gala, de introductieperiode en onze fenomenale feesten. Want de dames van A.G.A.I. en hun turkoois - blauwe trui zijn binnen het studentenleven van Leeuwarden alom bekend!