DISPUTEN

WhatsApp_Image_2023-06-24_at_10.31.25.jpeg

HEERENDISPUUT VINOLENTUS

LANGZAAM DOOR DE WIJN MET VINOLENTUS

Eens was er Leeuwarden en dat is er nog steeds. 
Een stad met allure, een licht bruisende studentenstad in opkomst en een plek waar menig student prima zijn weg tussen studie en jolijt vindt en vond. Dit ‘bescheiden’ studentenleven moet voor vele studerenden hebben voldaan, maar in 1988 dacht een select groepje prominenten daar net even anders over. Studeren in een stad als deze was al mooi, maar moest nog vele malen mooier kunnen! En beter! En geiler! 
De Heeren bedachten dan ook al snel dat het tijd was om het Leeuwarder studentenleven naar een hoger plan te tillen en op 21 december 1988 was Heerendispuut Vinolentus een feit. En daarmee het eerste en oudste Dispuut van de Friesche hoofdstad. 

Vinolentus, een naam die zoveel betekent als ‘langzaam door de wijn gaan’ of ‘tot dronkenschap geneigd zijn’, heeft in de loop der jaren een naam gekregen binnen studentikoos Leeuwarden die zijn weerga niet kent. Waar ons Dispuut de weg baande zijn sindsdien vele clubjes gekomen en vaak ook weer gegaan en vandaag de dag mag studentikoos Leeuwarden zich dan ook verblijden met een groot aantal clubjes dames en heren die ons voorbeeld volgden. 


HEERENDISPUUT NON SOLUM

Non Solum. Vrij vertaald; NIET ALLEEN! Dat is waar het Heerendispuut Non Solum voor staat! Zie je er één, zie je ze allemaal! Wanneer je begint met studeren in Leeuwarden komt er een hoop op je af, je studie, de nieuwe stad en het studentenleven! Non Solum behoort daar ook toe. Al bijna 25 jaar lang sinds haar oprichting op 1 januari 1990 is Heerendispuut Non Solum het meest toonaangevende Dispuut van Leeuwarden! Non Solum is voor ons de mannelijke student de ideale combinatie tussen je studie en het studentenleven en dit werpt zijn vruchten af. Wij doen namelijk wat we willen en niet wat we moeten! Studeren doen wij voor onze toekomst, aan de bar zitten met elkaar ook, met elkaar geven wij dan ook ludieke feesten in onze stamkroeg of op de vereniging! Geloof ons, de vrienden die jou in je studietijd helpen, helpen je voor de rest van je leven!

WhatsApp_Image_2023-04-12_at_14.22.21.jpeg
Non Solum


WhatsApp_Image_2021-12-22_at_13.30.31.jpeg
A.G.A.I.

DAMESDISPUUT A.G.A.I.

Abio Genesis Ad Infinitum; omdat studeren de tijd van je leven behoort te zijn! 
Studeren kan spannend, leuk en verrassend zijn. Met A.G.A.I. is dit een feit. Want naast studeren is er bij A.G.A.I. vooral tijd voor feestjes, bestuursfuncties, gezelligheid, het ontmoeten van interessante en minder interessante mensen, mannen, het organiseren van allerlei activiteiten, heel veel lol en natuurlijk vriendschap voor het leven. 

A.G.A.I. staat voor Abio Genesis Ad Infinitum. Het is een naam met twee betekenissen. De verklaring voor Abio Genesis Ad Infinitum luidt in het Latijn: "Spontane generatie tot in het oneindige".
In het Grieks betekent de afkorting A.G.A.I.: "Werelds". Dat deze twee betekenissen voor het mooiste Damesdispuut opgaan, blijkt wel uit de samenstelling van ons Dispuut en onze naar buiten georiënteerde karakters. 

Naast de vele gezellige avondjes en ontmoetingen steken we veel tijd in de organisatie van tal van activiteiten waaronder het jaarlijkse gala, de introductieperiode en onze fenomenale feesten. Want de Dames van A.G.A.I. en hun turkoois-blauwe trui zijn binnen het studentenleven van Leeuwarden alom bekend! 


DAMESDISPUUT IMPERATRIX FRISIAE PER GRATIAS

De Dames van Damesdispuut Imperatrix staan al 31 jaar voor gezelligheid, zelfontplooiing en vriendschap voor het leven. Dit bereiken we door het organiseren van geslaagde feesten, verschillende activiteiten en de vele mooie momenten die we met elkaar delen. Het vervullen van (bestuurs)functies binnen ons Dispuut en natuurlijk bij onze mooie vereniging, Sempiternus.  

We zorgen al vanaf 15 juni 1991 voor leven in de brouwerij binnen studentikoos Leeuwarden. Het is daarom vanzelfsprekend dat Imperatrix Frisiae per Gratias als Friese Heerseressen met Gratie vertaald wordt. Met ruim meer dan 80 dames zullen wij altijd het maximale uit onze studententijd blijven halen. 

Met onze groen, zwart, gouden truien zijn we duidelijk herkenbaar op Sempiternus, waar we graag onze drankjes drinken en onze contacten binnen de vereniging onderhouden. Natuurlijk doen we dit niet alleen op de vereniging, maar ook bij onze sponsoren Café de Ouwe Stoep, Café de Kantelaar en Sophias. 

FOOT_IMPI_CONGRESSUS_WEBSITE.jpg


Selectum.jpeg
Selectum Vivat Gaudium

DAMESDISPUUT SELECTUM VIVAT GAUDIUM

Sinds 1990 is Damesdispuut Selectum Vivat Gaudium een feit binnen studerend Leeuwarden. Met negen ondernemende dames is de rood-groene glorie begonnen, waar we tot op de dag van vandaag van mogen genieten. Ons Dispuut is een tijdje weg geweest binnen Leeuwarden, maar is weer terug als nooit tevoren! 

Selectum Vivat Gaudium betekent letterlijk vertaald “Lang leve de geselecteerde lol”. Volop plezier hebben, het creëren van vriendschappen voor het leven en excentriciteit staan binnen het dispuut dan ook centraal. Allen afkomstig uit verschillende windstreken. “Selectum Vivat Gaudium, iedereen is gelijk, maar niemand is hetzelfde”. 

Je kunt ons herkennen aan onze rood-groene truien die je vaak zal zien rondlopen in de stad. Vooral zal je ons vaak vinden in de Doelesteeg, bij onze geliefde sponsorkroeg “De Nachtwacht”. Hier organiseren wij jaarlijks een feest waarbij we groots uitpakken en heel studerend Leeuwarden is uitgenodigd!  

Selectum Vivat Gaudium is een groep studerende Dames die overal de lol in weten te vinden. Wij houden van ludieke acties en geen enkel feestje is ons te gek. Samen maken wij er een onvergetelijke tijd van, die we tot ver na Leeuwarden bij ons zullen dragen.

Naast alle lol en het feesten zijn wij ook een hechte groep Dames die altijd het beste in elkaar naar boven willen halen. Zo studeren we vaak samen of komen we heerlijk tot rust onder het genot van een lekker diner om even goed bij te kletsen. 

Damesdispuut Selectum Vivat Gaudium creëert oneindige vriendschappen die bijdragen aan een onvergetelijke studententijd, doordat verdriet gedeeld wordt en de lol verdubbelt!