HISTORIE

"Algemene Studenten Vereniging Leeuwarden Sempiternus Vitae Modus Noster" ofterwijl A.S.V.L. Sempiternus V.M.N. is een van de eerste verenigingen die in Leeuwarden is opgericht. Waar een boel studenten destijds geen aansluiting konden vinden bij de huidige verenigingen die Leeuwarden rijk was, waren er een handjevol Heeren die dachten dat dat anders kon, en de rest is geschiedenis.​​​​​​​

Screenshot_2022-04-07_at_14.22.14.png
Op 15 Maart 1990 is A.S.V.L. Sempiternus Vitae Modus Noster officieel gesticht, zie hier een artikel uit de Leeuwarder Courant waar wordt geschreven over de viering van deze stichting.

In de jaren negentig waren bijna alle studentenverenigingen in Leeuwarden verbonden aan een bepaalde studie of een hogeschool. Er bestond binnen Leeuwarden nog geen algemene studentenvereniging waar elke student van elke studie lid mocht worden. Binnen de verenigingen die vanuit de studies en de hogescholen werden aangeboden konden een handjevol Heeren zich destijds niet vinden. Het kon allemaal wat losser en studentikozer vonden zij. Het heeft toen ook niet lang hoeven duren voordat de Heeren samenkwamen en op 15 maart 1990 hun krabbel zette voor de stichting van A.S.V.L. Sempiternus V.M.N. wat vrij vertaald in modern Nederlands, "Voor eeuwig onze levenswijze" betekent.

Het doel van de Heeren was om Leeuwarden mee te laten spelen in het rijtje van de studentensteden van Nederland. Daarom onderscheidt Sempiternus zich sinds het begin der tijden van de rest in Leeuwarden door de studentikoze tradities en mores die in de eerste Sociëteit 'Sempiternus' in de Grote Hoogstraat zijn ontstaan. Sempiternus was één van de eerste verenigingen in Leeuwarden die op eigen houtje draaide zonder flinke bijdrage vanuit een hogeschool in Leeuwarden te krijgen, de huur van de Societëit werd betaald van de behaalde winst op bier, wijn en sigaretten.

WhatsApp_Image_2022-04-07_at_2.36.53_PM.jpeg
Zie hier de oprichters, tevens het eerste bestuur der A.S.V.L. Sempiternus V.M.N. van links naar rechts: Penningmeester Marco Hagebeuk, Secretaris Jeen Adema, Praeses Tjaarda Waisvis, en Assessor Sociëteitszaken Sander Garsens.

In de prille jaren heeft Sempiternus onderdak kunnen vinden in hun Societëit. Hier zijn dan ook de grondbeginselen, tradities en mores die tekenend zijn voor Sempiternus ontstaan. Nadat de deuren van de Sociëteit in de Grote Hoogstraat waren gesloten is Sempiternus verhuist naar een nieuw onderkomen aan het Ruiterskwartier, hier heeft Sempiternus meerdere jaren beleeft.

Screenshot_2022-04-07_at_16.40.59.png
Nadat de sociëteit in de Grote Hoogstraat zijn deuren heeft gesloten is A.S.V.L. Sempiternus V.M.N. verhuist naar het Ruiterskwartier.
Screenshot_2022-04-10_at_15.26.03.png
Zie hier de huidige Sociëteit 'Aeternitas' van Sempiternus, gelegen te Ruiterskwartier 55.

Eind september 2020 is Sempiternus wederom verhuisd. Ditmaal naar het Ruiterskwartier 55. Gezien de verdubbeling van het ledenaantal afgelopen twee jaar waren we de oude Sociëteit uitgegroeid. Op 19 september 2021 is Sempiternus verhuist naar Sociëteit Aeternitas, een prachtige kroeg met twee verschillende bars, twee zalen, een ruime opslag en een Bestuurskamer. Nog steeds gelden dezelfde mores en tradities binnen deze muren als binnen de muren van de Sociëteit in de Grote Hoogstraat.